Η κατάθλιψη είναι μία ψυχική ασθένεια που δυστυχώς όλο και περισσότερο ακούμε για αυτή σε συζητήσεις ή στο διαδίκτυο. Ευτυχώς, σήμερα με βοήθεια θεραπεύεται. Τι είναι η γυναικεία κατάθλιψη και πώς επηρεάζει τις γυναίκες;
Η κατάθλιψη προκαλεί συνεχόμενα αισθήματα θλίψης, κενού, απογοήτευσης και απελπισίας στα άτομα. Οι γυναίκες έχουν διπλάσια ποσοστά να πάσχουν από κατάθλιψη έστω μία φορά στη ζωή τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που 1 στις 8 γυναίκες και 1 στις 5 εγκύους διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη.
Δυστυχώς, εμείς ως γυναίκες αντιμετωπίζουμε πολλές ορμονικές αλλαγές (βλέπε: διακυμάνσεις εμμηνορροϊκού κύκλου, εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη), που επιδρούν στην ψυχολογία μας. Γι αυτό τα συμπτώματα κατάθλιψης στις γυναίκες είναι δύο φορές περισσότερα σε σχέση με τους άνδρες.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης επηρεάζονται από το κοινωνικό περιβάλλον, τα ψυχολογικά προβλήματα, το άγχος, την κληρονομικότητα και τα βιολογικά θέματα της γυναίκας.
Πάμε να δούμε τα συμπτώματα της κατάθλιψης στις γυναίκες και να δούμε τι πρέπει να προσέξουμε:
Απώλεια ενδιαφέροντος:
Απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες ασχολίες που σας ευχαριστούσαν. Συναισθήματα αδιαφορίας για την ενασχόληση με οτιδήποτε και έλλειψη ενέργειας.
Θλίψη και απελπισία:
Επίμονη θλίψη και απελπισία. Συναισθήματα απογοήτευσης για την αδυναμία βελτίωσης ζητημάτων που σας απασχολούσαν.
Απουσία όρεξης:
Απουσία όρεξης με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους ή έντονη υπερκατανάλωση φαγητού. Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες πράγμα που επιδεινώνεται όσο εξελίσσεται η ασθένεια.
Έλλειψη υπομονής:
Έλλειψη υπομονής με τα αγαπημένα σας άτομα. Οι φωνές και οι αποδοκιμασίες στα κοντινά μας πρόσωπα παρατηρούνται σε περιόδους κατάθλιψης.
Αυτοκτονικές τάσεις:
Αυτοκτονικές τάσεις και σκέψης θανάτου. Τα καταθλιπτικά άτομα σκεπτόμενα τη ματαιότητα της ζωής τους απορροφώνται σε τέτοιου είδους τάσεις.
Κόπωση και έλλειψη ενέργειας:
Έντονη κόπωση και έλλειψη ενέργειας είναι ένα βασικό σύμπτωμα της κατάθλιψης σε γυναίκες. Δεν επιθυμούν ούτε να μιλήσουν ή να βγουν εκτός σπιτιού για ένα απλό περπάτημα.
Προβλήματα στον ύπνο:
Αλλαγές στον ύπνο με αϋπνίες ή υπερυπνίες, καθώς η κατάθλιψη επηρεάζει ψυχοσωματικά τον οργανισμό μας.
Δυσκολία λήψης αποφάσεων:
Δυσκολεύεστε στη λήψη αποφάσεων, τη συγκέντρωση και τη μνήμη σας, καθώς αφαιρείστε συνέχεια και νιώθετε ένα κενό.
Πόνοι:
Πρόκληση διάφορων πόνων όπως, πονοκέφαλοι, οσφυαλγίες ή πεπτικές διαταραχές, με αποτέλεσμα να τα βιώνετε επίμονα.
Μανία και κλάμα:
Εκδήλωση μανίας ή έντονου κλάματος, που ίσως οδηγεί και σε διπολική διαταραχή.
Κινητοποίηση των καταθλιπτικών γυναικών και θεραπεία:
Πολλές πάσχουσες δεν κινητοποιούνται και δεν έχουν την όρεξη να προσπαθήσουν για την κατάστασή τους. <<Βαλτώνουν>> και γενικότερα αυτό είναι το αρνητικό της κατάθλιψης. Γι αυτό ο περίγυρος των νοσούντων οφείλει να δραστηριοποιηθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα.
Για παράδειγμα η οικογένεια, οι φίλοι και το συγγενικό περιβάλλον πρέπει να αναλάβουν δράση και να πιέσουν την γυναίκα να αρχίσει με μικρά βήματα να δραστηριοποιείται. Μία απλή βόλτα ή μία προσπάθεια συζήτησης είναι ένα πρώτο βήμα αντιμετώπισης για τα συμπτώματα κατάθλιψης στις γυναίκες.
Στην προσπάθειά σας να βοηθήσετε τη γυναίκα με καταθλιπτικά συμπτώματα μην υποτιμήσετε τα συναισθήματά της. Προσπαθήστε να της προσφέρετε συναισθηματική υποστήριξη και ελπίδα. Έτσι, σιγά σιγά με προσπάθεια και από τις δύο πλευρές θα ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Εκτός των άλλων, η ψυχοθεραπεία, η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός ίσως βοηθήσουν το άτομο με κατάθλιψη ανακουφίζοντας τα συμπτώματα και βελτιώνοντας τη διάθεση και την ποιότητα ζωής του.
Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι η κατάθλιψη θεραπεύεται αρκεί να έχεις διάθεση να προσπαθήσεις. Μην εγκαταλείψεις τις προσπάθειες, η ζωή είναι μπροστά σου! Μη φοβηθείς και επαναπαυθείς και μην αφήσεις την κατάθλιψη να σε κυριεύσει, γιατί για όλα υπάρχουν λύσεις αρκεί να το θες! Πολεμήστε όσο μπορείτε και στο τέλος θα νικήσετε!