Τα γυναικολογικά προβλήματα είναι ένα συχνό θέμα που μας απασχολεί όλες. Δεν είναι άλλωστε, μικρός ο αριθμός των γυναικών που σε κάποια περίοδο της ζωής τους ταλαιπωρήθηκαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό με πρόβλημα τέτοιας φύσης.
Βέβαια, σήμερα με την πρόοδο των ιατρικών επιστημών και της τεχνολογίας είναι ιάσιμα τα γυναικολογικά προβλήματα. Μπορούν εύκολα να γίνουν παρελθόν και να πάψουν να μας ταλαιπωρούν. Αρκεί από πλευράς μας να είμαστε συνεπείς στις γυναικολογικές εξετάσεις και τους συχνούς ελέγχους.
Προβλήματα μπορεί να εμφανίσει και μία γυναίκα μικρότερη των 40, αλλά μετά τα 40 αυξάνονται οι πιθανότητες. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι γυναίκες εισάγονται στην ηλικία πριν την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης. Στην πρώιμη εμμηνόπαυση πρέπει να μην αμελείτε τις εξετάσεις σας, διότι τα γυναικολογικά προβλήματα μετά τα 40 ίσως είναι πιο σοβαρά σε σχέση με άλλα προβλήματα πριν την ηλικία αυτή. Τι συμπτώματα προβλημάτων θα αντιμετωπίσετε;
Ινομυώματα:
Ενδέχεται να εκδηλώσετε ινομυώματα – πολύ συχνό πρόβλημα- που αποτελούν καλοήθη ογκίδια ενώ, σπάνια εξελίσσονται σε κακοήθη. Διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:
- Στα ενδοτοιχωματικά: Βρίσκονται μέσα στο τοίχωμα της μήτρας και δεν δημιουργούν συνήθως πρόβλημα.
- Στα υποβλεννογόνια: Προβάλλουν στο εσωτερικό της μήτρας επηρεάζοντας την μορφολογία και τη δομή της μήτρας ενώ μπορεί να προκαλέσουν και υπογεννητικότητα.
- Στα υποορογόνια: Βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας αλλά μπορεί ν συνδέονται μέσω ενός μίσχου με τη μήτρα. Τα συγκεκριμένα ίσως αυξηθούν πολύ και δημιουργήσουν πρόβλημα στα όργανα με συνέπεια την ανάγκη αφαίρεσής τους.
Πολύποδες:
Οι πολύποδες απασχολούν τις γυναίκες άνω των 40. Διακρίνονται σε ενδομητρικούς (στο εσωτερικό της μήτρας) και σε ενδοτραχηλικούς (στο εσωτερικό του τραχήλου). Αποτελούν καλοήθη μορφώματα αλλά επειδή ένα ποσοστό τους μπορεί να προκαλέσει κακοήθη βλάβη και ίσως συσχετιστεί με προκαρκινικές αλλοιώσεις αφαιρούνται.
Κύστες στις ωοθήκες:
Επιπλέον, οι κύστες στις ωοθήκες είναι ένα συχνό πρόβλημα που παρατηρείται στις γυναίκες και συνήθως είναι καλοήθεις. Στην εμμηνόπαυση, όμως πρέπει να προσέχεις γιατί ίσως είναι κακοήθεις οι όγκοι. Διακρίνονται σε:
- Λειτουργικές κύστες: Μπορεί να δημιουργηθούν στη διάρκεια της ωορρηξίας και συνήθως φεύγουν μόνες τους, διαφορετικά χορηγούνται αντισυλληπτικά.
- Ενδομητρίωμα: Ίσως προκαλέσει πόνο και συνήθως χρειάζεται αφαίρεση, ενώ μπορεί να αποτελεί μέρος της ενδομητρίωσης.
- Κυσταδένωμα: Είναι μία κύστη που παραμένει στη διάρκεια του χρόνου και αν είναι μικρή δεν μας προκαλεί κάποιο θέμα. Αν όμως, είναι μεγάλη μπορεί να προκαλέσει πόνο, πίεση ή φλεγμονή και χρειάζεται αφαίρεση.
Πολυκυστικές ωοθήκες:
Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Μπορεί να μην προκαλέσουν πρόβλημα αλλά ενδέχεται να επηρεάσουν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, την ακμή, την τριχοφυΐα και τη γονιμότητα. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών για το οποίο θα χρειαστείτε τη συμβουλή κάποιου ειδικού.
Διαταραχές περιόδου:
Διαταραχές περιόδου: Ο φυσιολογικός εμμηνορρυσιακός κύκλος της γυναίκας είναι ανά 28 ημέρες διάρκειας 3-5 ημερών με μικρές αποκλίσεις. Η απώλεια αίματος είναι στα 30-80 ml, αλλά σε περίπτωση που η περίοδος διαρκεί περισσότερο ή λιγότερο και αντίστοιχα η απώλεια αίματος είναι περισσότερη ή λιγότερη ίσως υπάρχει πρόβλημα. Ενδεικτικά τα προβλήματα που προκαλούνται είναι: Συχνομηνόρροια, αραιομηνόρροια, Αμηνόρροια, Ολιγομηνόρροια, , Πολυμμηνόροια.
Σημάδια εμμηνόπαυσης:
Σημάδια εμμηνόπαυσης. Μετά την ηλικία των 40 κάποιες γυναίκες εισέρχονται στην πρόωρη εμμηνόπαυση και εμφανίζουν σημάδια όπως: εξάψεις, συμπτώματα ουρογεννητικού συνδρόμου (ξηρότητα ευαίσθητης περιοχής, κνησμός-καύσος-ερεθισμός της περιοχής, αιμορραγία μετά την επαφή, ουρολοιμώξεις, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία), διαταραχές ύπνου, αλλαγές στη διάθεση.
Ακράτεια:
Ακράτεια, η οποία μπορεί να προκληθεί από προηγούμενες εγκυμοσύνες και τοκετούς. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτό το σύμπτωμα όταν βήχουν, γελούν ή φταρνίζονται έντονα. Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος πλήρους αντιμετώπισης, καθώς είναι φυσιολογικό μετά τα 40 να συμβαίνει σε πολλές γυναίκες. Βέβαια, η ακράτειά σου ίσως οφείλεται και σε κάτι άλλο γι αυτό καλό είναι να επισκεφτείς κάποιον ειδικό.
Τριχόπτωση και τριχοφυΐα:
Τριχόπτωση και τριχοφυΐα σε ανεπιθύμητες περιοχές. Η τριχόπτωση βέβαια, δεν αφορά μόνο τις γυναίκες μεγαλύτερες ηλικίας καθώς, μπορεί να προκληθεί και από εξωγενείς παράγοντες. Η τριχοφυΐα ωστόσο, προκαλείται σε περιοχές όπως το πρόσωπο και το πιγούνι.
Γκρίζες τρίχες:
Γκρίζες τρίχες παντού, που συχνά προκαλούν αμηχανία. Γι αυτό πολλές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ούσες μόνες διστάζουν να κάνουν κάποια σχέση. Οι γκρίζες τρίχες φέρνουν σε δύσκολη θέση τις γυναίκες (και όχι μόνο) γι αυτό συστήνεται η αποτρίχωση ή η χρήση ειδικής βαφής χωρίς χημικά.
Σύγχυση και απώλεια μνήμης:
Σύγχυση και μικρή απώλεια μνήμης. Το σύμπτωμα αυτό ίσως συνεπάγεται την πρόωρη άνοια (όχι συχνό φαινόμενο). Βέβαια, τα συμπτώματα αυτά ίσως προκληθούν από την έντονη καθημερινότητά σας και η επίσκεψη σε έναν ειδικό θα σας κατατοπίσει. Ο ειδικός θα σας υποβάλει σε ένα τεστ για να γνωρίζετε τί σας κάνει να ξεχνάτε μικρά πράγματα. Καλό είναι να μην άγχεστε αντιμετωπίζοντας πιο ήρεμα τις καταστάσεις.
Τι πρέπει να προσέξεις
Γενικά καλό είναι να λάβεις υπόψη σου τα παραπάνω συμπτώματα και να προσέχεις την υγεία σου που είναι ανεκτίμητη. Κάνε τις εξετάσεις σου οι οποίες εντοπίζουν τα γυναικολογικά προβλήματα στις γυναίκες μετά τα 40 και μείνε ενήμερη για όποιο σύμπτωμα αντιμετωπίσεις.
Δώσε έμφαση στην έμμηνο ρύση σου, σε πόνους που ίσως αντιμετωπίσεις και συμβουλεύσου κάποιον ειδικό. Επιπλέον, μην αγνοήσεις αλλαγές στο σώμα σου και την ψυχολογία ή τη διάθεσή σου καθώς, μπορεί να σχετίζονται με ζητήματα γυναικολογικής φύσης. Πολλές γυναίκες διστάζουν να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό και υποφέρουν σιωπηλά.
Όταν αισθανθείς περίεργα έλεγξε την υγεία σου. Είναι φυσιολογικό όμως, όσο πλησιάζουμε την εμμηνόπαυση να παρατηρούμε αλλαγές στο σώμα και τη διάθεσή μας αρκεί να μην επιδρούν στην υγεία μας. Εάν γνωρίζεις τι πρέπει να περιμένεις και τον τρόπο που θα το διαχειριστείς και θα το αντιμετωπίσεις έχεις ήδη διανύσει την μισή απόσταση της διαδικασίας της θεραπείας σου.
Καταλαβαίνεις ότι τα γυναικολογικά προβλήματα μετά τα 40 χρειάζονται προσοχή! Αλλά, μην αφήσεις να σε επηρεάσουν οι αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σου, γιατί είναι απολύτως φυσιολογικές. Πάλεψε το και μην απογοητευτείς, γιατί αξίζει να προσπαθήσεις! Μην εγκαταλείπεις για όλα υπάρχουν λύσεις!