Μην ταράζεσαι μόλις ακούς για την αλωπεκία! Συνήθως, όλες σκεφτόμαστε περιστατικά ακραίας τριχόπτωσης και αραίωσης, ενώ πρόκειται για ασθένεια που δέχεται θεραπείες. Χρειάζεται όμως, να δείξεις εμπιστοσύνη στους δερματολόγους και ψυχραιμία στη διάρκεια νόσησης.
Υπάρχουν αρκετά περιστατικά γυναικών με αλωπεκία κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να απογοητεύεσαι. Μην απορείς γιατί.. Γιατί έχει εξελιχθεί πολύ η μέθοδος αντιμετώπισης που η τριχόπτωση μπορεί να γίνει παρελθόν. Ναι, η αλωπεκία προκαλεί απώλεια τριχών και δεν είναι μόνο ανδρικό ζήτημα, αλλά δεν πρέπει να απογοητεύεσαι, καθώς υπάρχουν λύσεις.
Πολλές γυναίκες κλαίνε, απελπίζονται φτάνουν σε απόγνωση εξαιτίας των αραιώσεων που παρατηρούν στα μαλλιά τους, αλλά θα σας προτείνω να ηρεμήσετε και να παλέψετε για το πρόβλημά σας. Δεν είναι λίγα άλλωστε τα παραδείγματα επιτυχίας στην καταπολέμηση της αλωπεκίας και στην αύξηση της πύκνωσης των μαλλιών με τις πάσχουσες να ανακτούν τη χαμένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή τους.
Οι γυναίκες καταλαβαίνουν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα αραίωσης στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν διάφορα χτενίσματα ή στο κομμωτήριο. Τότε αντιλαμβάνονται ότι οι αραιώσεις στο τριχωτό της κεφαλής τους είναι έντονες και πρέπει να κάνουν κάτι άμεσα. Η απώλεια μαλλιών είτε είναι λιγότερο εμφανής είτε φαίνεται αρκετά επηρεάζει την γυναικεία ψυχολογία.
Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Γι ́αυτό πάμε να εξετάσουμε τους παράγοντες που προκαλούν την ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες και τους τρόπους αντιμετώπισης της ασθένειας.
Παράγοντες που προκαλούν την ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες:
Το πρόβλημα όμως, με τη γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία είναι ότι δεν είναι εύκολα αντιληπτή, καθώς εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Σε αυτή την περίπτωση δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή η απώλεια τριχών λόγω γήρανσης ή λόγω κάποιας ασθένειας. Η γυναικεία αλωπεκία είναι ουσιαστικά η τριχόπτωση. Εμφανίζεται κυρίως μετά την εμμηνόπαυση χωρίς φλεγμονές και ουλές.
Πρόκειται για μία ασθένεια που εξελίσσεται συνέχεια με αποτέλεσμα τα τριχοθυλάκια να γίνονται ολοένα πιο λεπτά και αραιά. Οι συνέπειες είναι οι κατά τόπους αραιώσεις στα μαλλιά και όχι η φαλάκρα στις γυναίκες. Επίσης, η αλωπεκία είναι η μόνιμη απώλεια σημαντικού αριθμού τριχών που μεταβάλει τα τριχοθυλάκια και όχι απλώς η αυξημένη απώλεια. Εκτός των άλλων, η γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία είναι με διαφορά το συχνότερο αίτιο τριχόπτωσης στις γυναίκες.
Η αλωπεκία οφείλεται στη σταδιακή συρρίκνωση της αναγενούς φάσης ανάπτυξης της τρίχας. Οι τρίχες μετατρέπονται σε άχρωμες και εξαιρετικά λεπτές με τη πάροδο του χρόνου. Διαφορετικά, η αλωπεκία ίσως οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες (πολλές πάσχουσες συγγενεύουν με άλλες πάσχουσες της ασθένειας σε 1ο ή και 2ο βαθμό).
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάς, ότι η τριχόπτωση σε μία γυναίκα, ακόμα και αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό γυναικείας ανδρογενετικής αλωπεκίας σε συγγενείς 1ου βαθμού, δεν πρέπει να θεωρείται κατευθείαν υπεύθυνη για την Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία χωρίς να έχει γίνει κλινική εξέταση και κάποιες ακόμη εργαστηριακές εξετάσεις.
Συγκεκριμένα, πολλοί συνδέουν την αλωπεκία με την ύπαρξη ανδρογόνων που κάνουν τα τριχοθυλάκια αρκετά ευαίσθητα στη διυδροτεστοστερόνη (DHT). Δεν πρέπει όμως, να ξεχνάμε την ύπαρξη κι άλλων παραγόντων όπως:
- Το έντονο ψυχολογικό στρες
- Η συναισθηματική υπερφόρτωση
- Ενδοκρινολογικές διαταραχές (πολυκυστικές ωοθήκες,θυρεοειδής)
- Υποκείμενα νοσήματα (αυτοάνοσα, αναιμία, υψηλό σάκχαρο, νεοπλασίες)
- Γυναικολογικά θέματα (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση)
- Αντικαταθλιπτικά- αντισυλληπτικά- χημειοθεραπείες
- Ελλιπής διατροφή (έλλειψη βιταμινών, σιδήρου, πρωτεϊνών)
- Η κακή φροντίδα των μαλλιών
Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι σε περίπτωση που εμφανίζετε διαταραχές στην έμμηνο ρύση, έντονη τριχοφυΐα και διαταραχές στην ακμή υπάρχουν ενδείξεις έντονων ανδρογόνων και δεν πρέπει να αγνοήσετε τις εξετάσεις. Επίσης, η αλωπεκία ίσως φανερώσει άλλες ασθένειες, γι’ αυτό μη διστάσεις να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό.
Συμπτώματα αλωπεκίας γυναικείου τύπου και διαφορές με την ανδρική:
Στη γυναικεία αλωπεκία δεν παρατηρείται κνησμός, πόνος,καύσος στο τριχωτό της κεφαλής αλλά:
- Λεπτές και αραιές τρίχες
- Αραίωση στο <<στεφάνι>>
- Απουσία ουλών, ερυθρότητας, φλεγμονών, κνησμού
- Απουσία φαλάκρας
Μη ξεχνάς όμως, ότι στην ουλωτική αλωπεκία οι ουλές, ο κνησμός, ο πόνος, οι φλύκταινες, οι βλατίδες, τα εύθραυστα μαλλιά, η απολέπιση και το ερύθημα εμφανίζονται.
Οι γυναίκες και οι άνδρες παρουσιάζουν διαφορές στην εμφάνιση της αλωπεκίας. Η αραίωση και η τριχόπτωση γίνεται με διαφορετικό τρόπο στα φύλα. Στις γυναίκες παρατηρείται αραίωση στο <<στεφάνι>>, ενώ στους άνδρες σχηματίζεται αραίωση στη μετωπιαία γραμμή και τους κροτάφους. Επιπλέον, υπάρχει διαφορά στη θεραπεία καθώς στους άνδρες είναι πιο εύκολη συγκριτικά με τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες χάνουν σταδιακά από αρκετά σημεία τρίχες και πραγματοποιείται αραίωση. Οι άνδρες από την άλλη, συνήθως δημιουργούν φαλάκρα σε συγκεκριμένο σημείο.
Στις γυναίκες με ΓΑΑ (γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία) παρατηρείται λέπτυνση στις τρίχες και όχι ολοκληρωτική και εκτεταμένη τριχόπτωση, όπως οι άνδρες με αλωπεκία. Επίσης, στις γυναίκες κάποια τριχοθυλάκια μικραίνουν και άλλα παραμένουν φυσιολογικά, ενώ στους άνδρες μικραίνουν όλα. Οι γυναίκες έχουν διάχυτη αραίωση και όχι φαλάκρα, όπως οι άνδρες.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι στις γυναίκες η διάγνωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι πιο δύσκολη καθώς δεν γίνεται με μία απλή εξέταση του τριχωτού της κεφαλής, όπως στους άνδρες. Αυτό συμβαίνει γιατί η τριχόπτωση που οφείλεται σε άλλους παράγοντες πέραν από την Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία είναι αρκετά συχνή και μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με την εικόνα που εμφανίζεται στην Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία. Επομένως, είναι δύσκολο από την εμφάνιση του τριχωτού και μόνο να βγει διάγνωση, κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει με τους άνδρες. Στη γυναικεία αλωπεκία διατηρείται το hairline και σπάνια υπάρχει απώλεια στους κροτάφους.
Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι η αλωπεκία δημιουργεί συγκεκριμένη αραίωση η οποία περιγράφεται με συγκεκριμένο τρόπο από τους ειδικούς. Οι γιατροί χρησιμοποιούν την ταξινόμηση Ludwig για να περιγράψουν την αραίωση στις γυναίκες.
- Ο Τύπος Ι αφορά σε μία ήπια τοπική αραίωση και ελαφρά διεύρυνση της χωρίστρας
- Ο Τύπος ΙΙ αφορά σε αυξημένη αραίωση και μέτρια έως σημαντική διεύρυνση της χωρίστρας
- Ο Τύπος ΙΙΙ σχετίζεται με εκτενή αραίωση-αλωπεκία
Πρέπει επιπλέον, να υπογραμμίσουμε ότι η ανδρογονο-εξαρτώμενη προέλευση της γυναικείας ανδρογενετικής αλωπεκίας δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί με ακρίβεια κατά γενική ομολογία. Στις γυναίκες πρέπει να εξακριβώνεται η διαφοροποίηση της αλωπεκίας από την απλή τριχόπτωση. Γι΄αυτό το λόγο οι εξετάσεις που δείχνουν τα επίπεδα ανδρογόνων είναι σημαντικές.
Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;
Όπως ανέφερα προηγουμένως, η αλωπεκία επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Σε γυναίκες 50 και άνω εμφανίζεται κατά 50%. Όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο μειώνονται τα οιστρογόνα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να είναι πιο δεκτικός στην αλωπεκία.
Σε γυναίκες 19-49 ετών τα ποσοστά είναι ελάχιστα, περίπου 13%. Σε εφηβικές ηλικίες (14 ετών) υπάρχουν ποσοστά εμφάνισης αλωπεκίας κυρίως λόγω ενδοκρινικών διαταραχών (πηγή στατιστικών https://www.elamat.gr/gynaikeia-androgenetiki-alopekia)
Πώς ανιχνεύεται η αλωπεκία;
Απαραίτητη είναι η τριχοσκόπηση και το γενικό τεστ τριχόπτωσης προκειμένου να γίνει έλεγχος στην ποιότητα, τον αριθμό, την πυκνότητα των τριχοθυλακίων. Μέσω αυτών των διαδικασιών βλέπουμε και την πρόοδο, αν υπάρχει, της κατάστασης μας. Επίσης, οι κλινικές εξετάσεις είναι απαραίτητες. Με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών θα προκύψει ποια φαρμακευτική αγωγή μας αρμόζει.
Μέθοδοι αντιμετώπισης της γυναικείας ανδρογενετικής αλωπεκίας:
Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες περιορισμού της αραίωσης και προστασίας των φυσιολογικών τριχοθυλακίων που ενισχύουν τη μικροκυκλοφορία και άρα την τριχοφυία:
- Φαρμακευτική τοπική αγωγή
- Αυτόλογη θεραπεία με αυξητικούς παράγοντες
- Ενεργοτριχογένεση με LLLT
- Carboxytherapy
Εκτός των άλλων, υπάρχει και θεραπεία με οιστρογόνα που συμβάλλουν στην αύξηση των τριχών και τη διακοπή της αραίωσης.
Η αλωπεκία οδηγεί σε απώλεια τριχών, αλλά με τις σωστές εξετάσεις και την κατάλληλη αγωγή θεραπεύεται. Πολλές νοσούσες κατάφεραν να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους και να αισθανθούν την ίδια θηλυκότητα και αυτοπεποίθηση που είχαν. Επιπλέον, οι γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία πρέπει να καθησυχάζονται ότι δε θα υποστούν ολική απώλεια στα μαλλιά τους, αλλά με τη στοχευμένη θεραπεία από τον δερματολόγο θα θεραπευτούν. Δεν αξίζει να απελπίζεσαι, κάθε γυναίκα αξίζει να αισθάνεται όμορφη και υπάρχουν φαρμακευτικές μέθοδοι να πετύχουν τη θεραπεία της γυναικείας αλωπεκίας σε περίπτωση που νοσείς.