Αναμφίβολα, το aids αποτελεί τον φόβο πολλών ανθρώπων καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των νοσούντων, ανδρών και γυναικών. Στην περίπτωση των γυναικών έχουν διαπιστωθεί συγκεκριμένα συμπτώματα αν και ο ιός HIV-AIDS δεν κάνει διακρίσεις.
Χαρακτηριστικό όμως είναι ότι στην περίπτωση των αναπτυγμένων χωρών οι γυναίκες οροθετικές σημειώνουν χαμηλότερα ποσοστά από τους άνδρες αν και οι ίδιες έχει διαπιστωθεί ότι καθυστερούν να διαγνωστούν.
Τα συμπτώματα του ιού HIV συνήθως ξεδιπλώνονται σε τρία στάδια με την πάροδο του χρόνου πριν τη μετατροπή του στο AIDS,που αποτελεί την πιο βαριά εκδοχή της ασθένειας.
Όπως και να έχει ο ιός του HIV είναι πραγματικότητα και οι νοσούντες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παρασιτικά μέλη της κοινωνίας και ευτυχώς ως προς αυτό εκδηλώνεται μία εξέλιξη με την απαλλαγή των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων τα τελευταία χρόνια.
Δες ποια συμπτώματα του ιού είναι ανησυχητικά και τι πρέπει να προσέξεις εάν είσαι γυναίκα (αν και δεν υπάρχουν ουσιαστικές φυλετικές διαφορές στα χαρακτηριστικά της νόσου).
HIV-AIDS: Συμπτώματα στις γυναίκες ανά στάδιο:
Πριν την αναφορά στα στάδια κλιμάκωσης του ιού aids πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι γυναίκες ίσως δεν εμφανίζουν αρχικά συμπτώματα ή τα συμπτώματα που θα εμφανίσουν ίσως είναι αμυδρά με αποτέλεσμα την αδυναμία αντίληψης νόσησης από την ασθένεια αυτή.
Τα 3 πιο συνηθισμένα συμπτώματα των γυναικών:
- Συχνές ή σοβαρές κολπικές μολύνσεις
- Πυελικές λοιμώξεις (πυελική φλεγμονώδης νόσος PID)
Οι γυναίκες εντός δύο εβδομάδων ίσως εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης, ωστόσο μπορεί για πολλά χρόνια να μην υπάρχουν συμπτώματα και ο ασθενής να μη γνωρίζει ότι νοσεί. Γι΄αυτό απαραίτητη καθίσταται η τακτική εξέταση σε περίπτωση που θεωρούμε ότι εκτεθήκαμε στον ιό.
1ο στάδιο
Ισούται με την οξεία λοίμωξη και έχει διάρκεια 2-6 εβδομάδες με συμπτώματα απλής γρίπης και παρόμοιων σεξουαλικών νοσημάτων(λόγου χάρη, λοιμώδης μονοπυρήνωση).
2ο στάδιο
Αφορά στην ασυμπτωματική κατάσταση της ασθένειας, η οποία δύναται να ξεπεράσει τη δεκαετία και στην περίοδο αυτή καταστρέφεται σφόδρα το ανοσοποιητικό σύστημα, εάν ο ασθενής δεν γνωρίζει για την ασθένειά του και δεν έλαβε την κατάλληλη αγωγή.
3ο στάδιο
Η νόσος HIV έχει προχωρήσει αρκετά και πλέον ο ασθενής νοσεί με AIDS. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ιός ίσως διαπιστωθεί 3-6 μήνες μετά την επικίνδυνη επαφή και γίνει ορατός 10-12 χρόνια αργότερα(με εμφανή σημάδια ασθένειας).
Γυναίκες και AIDS:
Οι γυναίκες με HIV μπορεί να έχουν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο τους με την περίοδό τους να είναι ελαφρύτερη ή βαρύτερη από το κανονικό και ίσως έχουν πιο σοβαρά προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.
Επίσης, όπως προαναφέρθηκε οι γυναίκες ενδεχομένως αντιμετωπίσουν πυελικές λοιμώξεις και εμφανίσουν PID, που είναι λοίμωξη της μήτρας, των σαλπίγγων και των ωοθηκών και σε οροθετικές γυναίκες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Εκτός των άλλων, τα συμπτώματα ίσως διαρκέσουν περισσότερο από το σύνηθες ή θα επανέρχονται διαρκώς.
Με την εξέλιξη του HIV εκδηλώνονται και άλλα συμπτώματα όπως οι πρησμένοι λεμφαδένες, οι πυρετοί και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η πολύ γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς την εφαρμογή κάποιας αδυνατιστικής μεθόδου, η κόπωση, η διάρροια, η έλλειψη όρεξης και οι ανώμαλες (ή οι λευκές) κηλίδες στο στόμα.
Αυτά τα συμπτώματα βέβαια δεν είναι απίθανο να εκδηλωθούν και σε άλλες ασθένειες, γι’αυτό σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Επιπλέον, ίσως εμφανιστούν γεννετικά έλκη, κονδυλώματα,σοβαρές λοιμώξεις, πόνος στις αρθρώσεις και τους μύες,δερματικά εξανθήματα, πονοκέφαλος-πονόλαιμος, ναυτία-εμετός, βήχας-πνευμονία, αδυναμία και έρπητες(απλοί ή στα γενετικά όργανα).
Πώς κολλάει ο ιός HIV-AIDS;
Συνήθης ερώτηση, διότι πολλοί ενδιαφέρονται να μάθουν για τις τυχόν επικίνδυνες ερωτικές επαφές τους. Ο ιός μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής και της χρήσης κοινών συριγγών για χορήγηση ενδοφλέβιων φαρμάκων. Μεταδίδεται μέσω του αίματος, του σπέρματος, των κολπικών υγρών και του θηλασμού. Δεν μεταδίδεται με την καθημερινή επαφή όπως,οι χειραψίες, οι εναγκαλισμοί, οι ασπασμοί κλπ.
Πρόληψη και αντιμετώπιση του AIDS:
Η πρόληψη κατά του ιού είναι εφικτή με τη χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και της αποφυγής χρήσης ναρκωτικών ουσιών, διότι μπορεί εύκολα να μεταδοθεί η νόσος με τις σύριγγες.
Η εναλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων σε σύντομο χρονικό διάστημα ελλοχεύει κινδύνους νόσησης,γι’ αυτόν το λόγο η προσεκτική ερωτική επαφή καθίσταται απαραίτητη.
Επιπλέον, ο καθένας μπορεί να διαγνωστεί εύκολα θετικός ή αρνητικός στο AIDS με τις ανάλογες εξετάσεις κάνοντας το τεστ αντισωμάτων του ιού στο αίμα του.Σε περίπτωση που κάποιος βγει αρνητικός αυτό δε σημαίνει ότι απαλλάσεται από τον κίνδυνο μελλοντικής λοίμωξης.
Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος εκδηλωθεί θετικός;Υπάρχει θεραπεία; Δυστυχώς οχι!
Δεν υπαρχει θεραπεία κατά του ιού ούτε κάποιο εμβόλιο μέχρι στιγμής, το μόνο που δύναται να κάνουν οι ασθενείς είναι να δέχονται την ειδική θεραπεία με τα κατασταλτικά φάρμακα AZT που επιμηκύνουν την ζωή και την ποιότητα αυτής πριν την εξέλιξη του ιού σε τελικό στάδιο.
Γενικότερα, η καλύτερη πρόληψη είναι η ενημέρωση για το AIDS!
Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίησή μας θα οδηγήσει σε όλο και μικρότερη έξαρση του ιού. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και ο έγκαιρος έλεγχος, η παροχή εξετάσεων και η πρόσβαση των νέων στην σεξουαλική αγωγή θα βοηθήσει στη μείωση της διασποράς.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι οι γυναίκες ίσως υποστούν αλλαγές στην έμμηνο ρήση τους και γενικά ό,τι τις επηρεάζει γυναικολογικά αν και τα συμπτώματα συνολικά δεν διαφερουν με τους άνδρες νοσούντες. Όπως και να έχει οφείλουμε να ενημερωνόμαστε διαρκώς και σε περίπτωση έκθεσής μας στον ιό να προβούμε στις ανάλογες εξετάσεις, διότι ο ιός είναι δια βίου και στόχος θα είναι η καλύτερη αντιμετώπισή του εάν κανείς εκδηλωθεί οροθετικός.